Obez bireylerde serum D vitamini düzeyi ile depresyon durumu ve faz açısı ilişkisinin değerlendirilmesi - Eliş, Özlem İkinci (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2024)
Bu çalışma obez bireylerdeki serum D vitamini düzeyi ile depresyon durumu ve faz açısı arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla 224'ü kadın, 36'sı erkek toplam 260 katılımcı üzerinde yürütülmüştür. Yaş ortalaması kadınlarda 42,72 ± 10,93; erkeklerde 43,25 ± 13,3 ve tüm katılımcılarda 42,79 ± 11,26'dır. BKI değerlerine göre obezite sınıflaması yapıldığında tüm katılımcıların %25,8'inin (n=67) I. derece obez; %43,1'inin (n=112) II. derece obez ve %31,2'si nin (n=81) III. derece obez olduğu tespit edilmiştir. Katılımcılar serum D vitamini düzeylerine göre; serum 25(OH)D<10 ng/mL D vitamini eksiklik grubu, 10<25(OH)D<20 ng/mL D vitamini yetersizlik grubu ve 25(OH)D>20 ng/mL ise D vitamini yeterlilik grubu olmak üzere üç gruba ayrılarak değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeye göre tüm katılımcıların %45'inde (n=117) D vitamini eksikliği; %43,8'inde (n=114) D vitamini yetersizliği ve %11,2'sinde (n=29) D vitamini yeterliliği saptanmıştır. Çalışmada, katılımcıların obezite dereceleri ile serum D vitamini seviyeleri arasında istatiksel farklılık gözlenmezken (p>0.05); kadın katılımcılardaki serum D vitamini seviyelerinin erkeklere kıyasla daha düşük olduğu belirlenmiş ve cinsiyetler arası fark anlamlı bulunmuştur (p<0.05). Ayrıca katılımcıların depresyon düzeyleri ile serum D vitamini seviyesi arasında negatif yönlü ve anlamlı korelasyon olduğu yani depresyon şiddeti arttıkça ortalama serum D vitamini seviyesinin azaldığı tespit edilmiştir (p<0.05). Çalışmamızda faz açısı değerleri <5o düşük faz açısı; 5-7o normal faz açısı ve ?7o yüksek faz açısı olarak gruplandırılmış ve faz açısı değerlerinin D vitamini eksikliği olan grupta daha düşük, D vitamini yeterliliği olan grupta ise daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Çalışma sonunda D vitamini, depresyon durumu ve faz açısı parametreleri arasında bir ilişki saptanmıştır. Serum D vitamini düzeyi yüksek olan katılımcıların daha düşük Beck Depresyon Ölçeği skorlarına ve daha yüksek faz açısı değerlerine sahip oldukları bildirilmiştir. Ancak konuyla ilgili elde edilen bu verileri destekleyecek daha büyük kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır

This study was conducted on a total of 260 participants, 224 women and 36 men, to examine the relationship between serum vitamin D levels and depression status and phase angle in obese individuals. The average age for women is 42.72 ± 10.93; 43.25 ± 13.3 in men and 42.79 ± 11.26 in all participants. When obesity was classified according to BMI values, it was found that 25.8% (n=67) of all participants were degree I obese, 43.1% (n=112) were degree II obese, and 31.2% (n=81) were degree III obese. Participants were evaluated by dividing into 3 groups according to serum vitamin D levels serum 25(OH)D<10 ng/mL is in the vitamin D deficiency group, 10<25(OH)D<20 ng/mL is in the vitamin D insufficiency group and 25(OH)D>20 ng/mL is in the vitamin D sufficiency group. According to this evaluation, was detected vitamin D deficiency in 45% (n=117) of all participants, vitamin D insufficiency in 43.8% (n=114) and vitamin D sufficiency in 11.2% (n=29). In the study, no statistical difference was observed between the participants' obesity degrees and serum vitamin D levels (p>0.05); Serum vitamin D levels in female participants were determined to be lower than in men, and the difference between genders was found to be significant (p <0.05). In addition, it was determined that there was a negative and significant correlation between the participants' depression levels and serum vitamin D levels, that is, as the severity of depression increased, the average serum vitamin D level decreased (p<0.05). In our study, phase angle values are grouped as <5o low phase angle, 5-7o normal phase angle and ?7o high phase angle. Phase angle values were observed to be lower in the vitamin D deficient group and higher in the vitamin D sufficient group (p<0.05). At the end of the study, a relationship was found between vitamin D, depression status and phase angle parameters. It was reported that participants with high serum vitamin D levels had lower Beck Depression Inventory scores and higher phase angle values. However, larger comprehensive studies are needed to support these data obtained on the subject.
Evaluation of the relationship between serum vitamin D level and depression status and phase angle in obese individuals
Lisansüstü Programlar Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Keywords: Beslenme ve Diyetetik; Nutrition and Dietetics