Attitudes and expectations of the clients regarding the use of humor in psychotherapy - Erdoğan, Tolga (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2024)
Komik, eğlendirici hareketler veya ifadeler, güldüren nesneler yani bir kişinin keyif almasına katkıda bulunan her şey mizah olarak tanımlanabilir. Bireyler, sosyal gruplar içinde mizahi olma konusunda güçlü bir istek duyarlar. Mizah sıklıkla kişilerarası iletişimde, sosyal hayatımızda karşımıza çıkar. Buna paralel olarak danışanlar da psikoterapi çalışmalarında mizahı kullanabilirler. Psikanalitik literatürde mizah, çeşitli çatışma ve zorluklar sırasında, psikoterapiste karşı düşmanca ve cinsel duygular bastırıldığı zamanlarda bir savunma mekanizması olarak kullanıldığı düşünülür. Bu teorilerin gerçeklik payı olsa da güncel literatür mizahın danışan ve psikoterapist arasında oluşturulan ilişkisel çerçevede farklı anlamlar kazanabileceği vurgular. Mevcut literatür ışığında ilerleyen bu çalışmanın amacı bireylerin psikoterapistlerinden mizah konusundaki beklenti ve tutumlarını incelemek ve Mentalizasyon düzeyleri ile semptom düzeyleri arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Danışmanlıkta Mizah Beklentileri, psikoterapistlerin mizah Kullanımına ilişkin tutumlar, Mentalizasyon Ölçeği (MentS) ve Semptom Değerlendirme ölçeği (SA – 45) belirtilen kavramları ölçmek için bu araştırmada kullanılan araçlardır. Araştırma analizleri, çevrimiçi anketi dolduran 415 katılımcı ile tamamlanmıştır. Sonuçlar, yüksek Mentalizasyon puanlarının yüksek mizah beklentileri ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Mizah beklentileri ve tutumları farklı bağlamlarda değişiklik göstermektedir ve bu değişiklikler Mentalizasyon ve semptom seviyelerinden azadedir. Bu bulgular, mevcut psikodinamik literatür ile ilişkilendirilerek tartışılmıştır. Makale çalışmanın klinik sonuçları, sınırlılıklar ve gelecek araştırmalar için önerilerle tartışmayı sonlandırmaktadır.

Humor can be defined as funny or entertaining actions or expressions, anything that contributes to a person's enjoyment, or an object that induces laughter. The use of humor frequently appears in interpersonal communication. Individuals also have a strong desire to be humorous in social groups. Clients can also utilize humor in psychotherapy sessions. According to psychoanalytic literature, humor is utilized mainly as a defense mechanism during various conflicts and challenges or when hostile or sexual feelings towards a psychotherapist are being repressed. While these theories hold some truth, contemporary literature emphasizes that humor can take on additional meanings within the relational framework created between client and psychotherapist, humor can take on additional meanings. In light of the current literature, the purpose of this study is to examine individuals' expectations and attitudes toward humor from psychotherapists and to explore the relationship between their levels of mentalization and symptom level. Expectations about Humor in Counseling, Attitudes about Humor usage by Psychotherapists, Mentalization Scale (MentS), and Symptom Assessment (SA-45) were used to measure formerly mentioned constructs. Analyses of the study were completed with 415 participants who filled out the online survey. Results indicated that higher mentalization scores are associated with higher humor expectations. Humor expectations and attitudes change according to the context and regardless of mentalization and symptom levels. These findings are discussed in relation to existing psychodynamic literature. The paper concludes with a discussion of the clinical implications and limitations of the study, as well as suggestions for future research.
Psikoterapide mizah kullanımına dair danışanların tutum ve beklentileri
Lisansüstü Programlar Enstitüsü, Psikoloji Ana Bilim Dalı, Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Keywords: Psikoloji; Psychology