Comparative policy approaches in the renewable energy transitions of Germany and Türkiye - Kılıçay, İlayda (İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2025)
Bu tezde, Almanya ve Türkiye'nin yenilenebilir enerjiye geçiş sürecinde izlediği politika yaklaşımları karşılaştırmalı olarak ele alınmaktadır. Her iki ülkenin enerji stratejileri; kurumsal yapı, ekonomik öncelikler, sosyal kabul ve yönetişim biçimleri gibi pek çok farklı değişkene dayanmaktadır. Almanya'nın uzun vadeli planlamaya dayanan ve toplumsal katılımı öne çıkaran yaklaşımı ile Türkiye'nin enerji güvenliğini ve ekonomik istikrarı ön planda tutan politikaları, geçiş sürecinin nasıl farklı şekillerde ilerlediğini göstermektedir. Çalışmada, politika belgeleri, istatistiksel veriler, literatür taramaları ve uzman görüşlerinden yararlanılarak her iki ülkenin enerji dönüşümüne dair kapsamlı bir analiz sunulmuştur. İdeolojik ayrımlardan ziyade yönetişim modelleri ve kurumsal alışkanlıklar üzerinden yapılan bu analiz, politika yapım süreçlerine dair daha uygulamaya dönük çıkarımlar sunmayı amaçlamaktadır. Elde edilen bulgular, yenilenebilir enerjiye geçişin sadece teknik değil; aynı zamanda ekonomik, sosyal ve kültürel bir dönüşüm süreci olduğunu ortaya koymaktadır.

This thesis presents a comparative analysis of the renewable energy policy approaches of Germany and Türkiye. While Germany follows a path rooted in long-term planning and civic engagement, Türkiye emphasizes energy security and economic stability in its strategy. These distinct approaches reflect broader differences in institutional structures, public attitudes, and national priorities. By analyzing official documents, statistical data, scholarly sources, and expert opinions, this study aims to understand how different governance models shape the pace and nature of energy transitions. Rather than focusing on ideological divides, the analysis emphasizes administrative traditions and policy behavior, offering a more practice-oriented perspective on energy policymaking. The findings suggest that transitioning to renewable energy is not merely a technical shift, but a complex transformation involving economic, social, and cultural dimensions as well.
Almanya ve Türkiye'nin yenıilenebilir enerji dönüşümlerinde karşılaştırmalı politika yaklaşımları
Keywords: Enerji; Energy