Türk ve Avrupa birliği rekabet hukukunda internet satış kısıtlamaları - Eser, Doğan (İstanbul Bilgi Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü)
Bu tez, internet satış kısıtlamalarının Türk ve Avrupa Birliği rekabet hukuku kapsamında düzenlenmesini karşılaştırmalı bir analiz çerçevesinde incelemektedir. Ticaretin dijital dönüşümü ve e-ticaretin yaygınlaşması, geleneksel rekabet hukuku yaklaşımları açısından önemli zorluklar yaratmıştır. Temel araştırma sorusu, mevcut rekabet hukuku düzenlemelerinin dijital ekonominin kendine özgü dinamiklerini ne ölçüde karşılayabildiği ve internet satış kısıtlamalarının hangi koşullarda meşru kabul edilebileceği üzerine odaklanmaktadır. Çalışma hem doktrinel hem de karşılaştırmalı hukuk yöntemlerini kullanmaktadır. Her iki hukuk sistemindeki düzenleyici çerçeveleri, mahkeme kararlarını ve rekabet otoritesi uygulamalarını inceleyerek bunların dijital ekonominin ihtiyaçlarını karşılama kapasitesini değerlendirmektedir. Özellikle 2022/720 sayılı yeni AB Tüzüğü ve Türk rekabet hukukundaki güncel gelişmeler üzerinde durulmaktadır. Bulgular, Türk rekabet hukukunun başlangıçta AB uygulamalarını takip etmesine rağmen, özellikle platform satış kısıtlamaları konusunda kendine özgü bir yaklaşım geliştirdiğini göstermektedir. Türk Rekabet Kurumu, özellikle pazar yeri yasakları ve ikili fiyatlandırma konularında AB’nin esnek yaklaşımına kıyasla daha katı bir tutum benimsemektedir. Bu farklılaşmanın temelinde, e-ticaret platformlarının Türk tüketici tercihlerindeki baskın rolü ve KOBİ’lerin bu platformlara olan bağımlılığı yatmaktadır. Tez, mevcut hukuki çerçevelerin sistematik bir analizini sunarak, AB ve Türk yaklaşımları arasındaki farklılıkları ortaya koyarak ve dijital pazarlara yönelik yeni düzenleyici yaklaşımlar önererek literatüre katkı sağlamaktadır. Çalışma hem yerel pazar dinamiklerini hem de uluslararası uygulamaları dikkate alan dengeli bir düzenleyici çerçeve geliştirilmesine yönelik politika önerileriyle sonuçlanmaktadır.