Ekonomik suçlar - İnceoğu, Asuman Aytekin (Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 2020)
Özet: Ekonomik suç kavramını tanımlama hususunda fikir birliği sağlanan tek husus, ekonomik suçların tanımı hakkında bir fikir birliğinin bulunmadığıdır. Bununla birlikte ekonomik suçlar ortak bir takım özellikleri taşımaktadır. Ekonomik suçların genellikle soyut tehlike suçu ve özgü suç olarak düzenlenmesi, ekonomik suçlarda ispat yükünün yer değiştirebildiği yasal karinelerin öngörülebilmesi, mağdur sayısının çokluğu, ekonomik suçların nadiren kovuşturulmasına rağmen büyük zararlara yol açması, genellikle organize suç şeklinde işlenmeleri, ülkenin ekonomik yapısı ve kuralları ile bağlantılı olması, bu suçlarda faillerin diğer suçlara kıyasla farklı özelliklere sahip olmaları, bu özellikler arasında yer almaktadır. Ayrıca ekonomik suçlarda suç politikasının nasıl olması gerektiği de tartışmalıdır. Çalışmada ayrıca karşılaştırmalı hukuktaki ve Türk Hukukundaki ekonomik suçlara ilişkin yaklaşımlara da yer verilmiştir.

Abstract:The only issue that has been agreed on defining the concept of economic crime is that there is no consensus on the definition of economic crime. However, economic crimes have a common set of characteristics. Economic crimes are often regulated as abstract endangerment. They are usually crimes that can be committed by specific offenders. The acceptance of legal presumption that allows reversal of the burden of proof in these crimes is discussed. The number of victims in economic crimes is also high. They are rarely prosecuted, but they cause major losses. Economic crimes are often associated with organized crime and linked to the country’s economic structure and rules. In these crimes, perpetrators have different characteristics compared to other crimes. It is also controversial how the crime policy should be in economic crimes. The study also includes approaches to economic crime in comparative law and Turkish Law.
Keywords: Ekonomik Suç; Beyaz Yaka Suçluluğu; Ekonomi Ceza Hukuku; Finansal Suçlar; Karşılaştırmalı Hukuk; Economic Crime; White Collar Criminality; Economic Criminal Law; Financial Crimes; Comparative Law